Jesen je ovdje. Jutros kada sam se probudila, ovo je bilo prvo jutro kada sam se jako smrznula. Prehladno je, a nisam očekivala da će ružno vrijeme doći tako brzo. No dok sam pila kavu, razmišljala sam o tome kako uskoro stiže snijeg i kako ne znam kako ću ga preživjeti.

Varivo od mahuna

Već sam samoj sebi rekla da neću uopće izlaziti nigdje, sve dok ne budem morala naravno. Ali, dobila sam jako dobru ideju za ručak. Moja majka je često kuhala variva i stalno smo svi jeli domaću hranu, zdravu. I ja se zaista trudim da kuham moderna jela, i ona starija jela koja su nam majke i bake kuhale.

varivo od mahuna

Tako da sam danas odlučila praviti klasično varivo od mahuna. U ove hladne dane, kada vlada prehlada.. vjerujte mi, varivo! Vodit ću vas kroz ovaj ukusni recept. Domaća topla hrana je najbolja, pogotovo u doba jeseni i zime.

Slijedite me…

VARIVO OD MAHUNA -RECEPT

Sastojci:
Mahune (žute ili zelene)
5-6 komada krumpira
3-4 mrkvice
1 luk
peršinov list
(papar, sol, crvena slatka paprika – začin)
i LJUBAV!

Priprema:

Prvo uzmete veliku posudu, stavite ulje i prepržite luk. U luk uvijek stavljam slatku crvenu papriku, jer obožavam taj miris. Stavite jednu žlicu, čisto da se mirisi osjete, a i jelo bude puno ukusnije. Zatim narežite mrkvu i dodajte u luk da se mrkva preprži, u međuvremenu ogulite krumpir i narežete na sitne kockice.

Možete staviti začine odmah, ili kasnije. U luk i mrkvu stavite mahune, isto da malo budu na jakoj vatri i onda dodajte krumpir i vodu. Nemojte staviti previše vode, dovoljno je da sa vodom prekrijete povrće. Možete dodati u ovo jelo kockice mesa, ili bilo koje drugo povrće, ali ja varivo uvijek kuham na ovaj način. Dakako, ima više vrsta variva, danas vam predstavljam jedno, a sutra već možda drugo. 😉

Varivo kuhajte otprilike pola sata. Morate probati povrće. Kada se povrće skuhalo onda znate da je gotovo.

Kada je jelo gotovo, dodajte malu čašu vode, i ostavite da se kuha. Uzmite drugu malu posudu i u nju stavite 3-4 žlice ulja, 2 žlice brašna i slatku crvenu papriku (začin). Kuhajte smjesu i miješajte dok se ne krene praviti pjenica, zatim sve dodajte u posudu sa povrćem i promiješajte. Ostavite da se još kratko kuha na laganoj vatri. Ako vam varivo nije dovoljno gusto, stavite u pola čaše vode malo brašna i promiješajte.

Varivo je skuhano. Uživajte u jelu.

Varivo od mahuna

Uz ovo varivo sam ispekla kockice od kruha sa maslinovim uljem i peršinom.

Od šnite kruha izrežete kockice, i stavite ih na tavu, prelijete ih sa maslinovim uljem i začinite sa peršinom. Vrlo ukusna kombinacija sa varivom.

Ovo je jelo koje je tradicionalno jelo u našoj zemlji. Varivo nije prepuno raznog povrća, ali vjerujte mi nije ni potrebno. Dakako, pretežno su variva uvijek krcata raznim povrćem, no ima i izuzetaka poput ovog. Ponekad je jako lijepo napraviti jelo koje te vraća u djetinjstvo.