Za najveći kršćanski blagdan, Uskrs, sve se vrti oko tradicije i naravno prigodne hrane. Vrhunac čini uskršnji doručak pri kojem se obično za stolom okuplja cijela obitelj.

Većina nas upravo se njemu veseli zbog šarenih pisanica i svježih proljetnih namirnica.Ja obično sve blagdane, pa i Uskrs provodim kod svoje obitelji i nemam puno vremena da bih svoj stan ukrasila prikladnim blagdanskim detaljima, niti imam priliku da tradicionalni doručak, ručak, pa i večeru imam u svom stanu, sa svojom obitelji.

No, par dana prije nego što sam krenula na put, potrudila sam se da u stanu napravim pravu atmosferu i da barem na trenutak osjetimo kako je to kada se slavi u svom domu. Naravno, vrlo je teško kada ne možeš priuštiti da u svom domu osjetiš te blagdanske trenutke, no svakako je vrlo bitnije da ih provedem sa svojom cijelom obitelji.

Drago mi je da smo svi složni i puni ljubavi, da se družimo i lijepo zabavljamo za blagdane. Najviše od svega, volim kada smo svi napokon zajedno jer nas neprestano razdvajaju silni kilometri.

17949860_1259559407493126_1603292449_o (1)
Prekrasna fotografija koju mi je poslala Andrea Kralj.

 

Putovanje od crkve do kuće pretvorilo bi se u pravo natjecanje jer se prije vjerovalo da će žena koja stigne prva u svoj dom u narednoj godini prednjačiti u svemu; u poslu, ali i privatnom životu. I njihovi muževi bili su praznovjerni pa su čekali svoje žene pred crkvom i zaprežnim kolima jurili put kuće. Nakon žestoke utrke sve bi košarice naposljetku stigle do svog stola, za kojim su ih čekali ukućani umiveni, sređeni i spremni na kušanje hrane koju ne jedu svaki dan. 

Blagoslovljena ili ne, na svakom stolu sigurno je dobro došla zato vam donosimo pet namirnica s kojima je svaki uskršnji doručak potpun.

Tradicionalno se za Uskrs bojaju jaja. Ove godine su se jaja bojala sa običnim bojama za jaja, sa gliterima, jaja kuhana u crnom ili bijelom vinu, jaja kuhana na pari, jaja uređena sa lakovima za nokte, decoupage tehnika i sl. Donosim vam fotografije mojih dragih ljudi iz raznih grupa koje su bile voljne da podijelim njihove fotografije. Hvala im na tome! 

Jaja

Od svih teorija o tome kako je bojenje jaja postalo dio naše tradicije najdraža nam je ona koja slavi dolazak proljeća, odnosno novi život nakon zime te običaj da se tako ukrašena poklanjaju obitelji i prijateljima. Prije su se jaja bojala prirodnim bojama koje bi se dobivale od kora luka, cikle ili peršina.

Danas postoji puno više načina kako ih obojiti ili oblijepiti, no mnogi se još uvijek drže tradicionalnih metoda ukrašavanja; primjerice Međimurci koji se mogu pohvaliti svojim prekrasnim crnim pisanicama na kojima su se pisale i ljubavne poruke poput ‘Ovo se jaje za poljubac daje’.
I oni koji inače baš ne ljube jaja, za ovaj doručak pojest će bar jedno ili jajima makar ukrasiti dom. Na tradicionalnom blagdanskom stolu za Uskrs, u skoro svim dijelovima Hrvatske, mogla bi se naći i jaja utaknuta u pletenicu od tijesta ili kruh. Istarska pupica, titola, jajarica ili uskršnji perec samo su neki od naziva za ovaj jestivi ukras na stolu.

Šunka

Uz jaja uskršnji stol nezamisliv je bez šunke. Najčešće onu dimljenu samo skuhamo, no tradicionalno se ovakva šunka za Uskrs još peče u kruhu. Po običaju kuha se ili peče u subotu, a pri kraju kuhanja pored nje bi se stavila kuhati jaja. Ovakva šunka od davnina se sljubljivala s kuhanim jajima, mladim lukom i svježe ribanim hrenom. 

Francuska salata


Nezamisliv bez francuske (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Neizostavan dio uskršnje trpeze čini i francuska salata. Mnogi u njoj uživaju samo u svečanim prilikama, poput proslave Nove godine pa jedva čekaju Uskrs da se ponovno sretnu.

Kada je o francuskoj salati riječ uvijek vrijedi ona ‘o ukusima se ne raspravlja’; s dodatkom vrhnja ili ne, s više krastavaca ili izbacivanjem nekog od ključnih sastojaka samo su neke od neumornih rasprava u koje se možete upustiti tijekom uskršnjeg doručka. No na kraju, zapamtite, svi su mišljenja da upravo njihova mama radi najbolju francusku.

Rotkvice i mladi luk


Vjesnici proljeća (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Ovom malo ‘težem’ doručku nego što smo svakodnevno navikli, svježinu daju rotkvice i mladi luk. Mnogi od nas ove namirnice cijelu zimu čekaju kao ozebli sunce, a njihovim dolaskom znamo da smo na samom pragu proljeća tako da će se sigurno naći na svakome stolu. Ovi vjesnici proljeća svojom ljutinom, ali i slatkoćom odlično se slažu sa svim prije navedenim uskršnjim delicijama.

Pinca ili sirnica


Sirnica (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

U Dalmaciji uskršnji doručak ne može proći bez sirnice, a u kontinentalnoj Hrvatskoj poslije obilnog doručka neki će se još zasladiti i pincom. Od slastica na blagdanskom stolu u Sjevernoj Hrvatskoj mogle bi se još naći orahnjača i makovnjača ili međimurska gibanica.

izvor: punkufer