problemi u trudnoći
Kutak za mame

Uobičajeni problemi u trudnoći

Uobičajeni, ali i vrlo neugodni problemi u trudnoći su jutarnja mučnica, žgaravica, bolovi u leđima, poremečaji spavanja i drugi. Neugodni su, ali nisu nikakva prijetnja zdravlju trudnice i djeteta. Sada ću vam pisati o njima, i ako imate takve tegove, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

problemi u trudnoći

Jutarnja mučnina

Oko polovine trudnica osjeća jutarnje mučnine tijekom prva 3 mjeseca trudnoće. Ja sam nažalost mučnine imala cijelu trudnoću, odnosno trajala je do 7. mjeseca trudnoće. Dosta je iscrpljujuće, pogotovo ako se događa više puta dnevno, nakon bilo kojeg obroka.

Ako imate jutarnje mučnine:

 • Prije nego ustanete pojedite par krekera
 • Izbjegavajte začinjenu, masnu i prženu hranu koja mirisom i okusom izaziva mučninu.
 • Nekoliko puta na dan je potrebno uzimati manje obroke kako želudac ne bi bio prazan.
 • Ako povraćate, potrebno je piti jako puno tekućine.

Što sve trebate ponijeti u rodilište? >>

Anemija

Kod večine trudnica se razvije nekakav oblik anemije. Ja sam oduvijek slabokrvna i često sam znala piti lijekove za nedostatak željeza u krvi. Simptomi su pretežno umor, malaksalost, lupanje srca i blijeda koža. Vrlo je bitno tokom trudnoće često vaditi krv jer takvo stanje može biti rizično za majku i dijete.

Ako ste anemični:

 • Potrebno je jesti namirnice bogate željezom: meso, jetrica, suho voće, jaja, žitarice bogate željezom, zeleno povrće (leće, bob, grah..)
 • Slijedite preporuke doktora i uzimajte terapiju ako je ona potrebna

Oticanje

Nažalost i sama sam oticala, vjerujem da sam u sebi imala sigurno 10tak kilograma same vode. Oticanje može biti jako bolno i nažalost ništa ne može pomoći, no možete si barem kratko ublažiti bolove i otečenost.

 • Hladni oblozi mogu smanjiti oteklinu
 • Slanu hranu trebate izbjegavati jer od nje možete još više oticati
 • Držite podignute noge na rub od kreveta ili uz zid, to je dosta teško raditi pred kraj trudnoće jer imate i veliki trbuh koji vas stišće. No, meni je pomagalo i barem 10 minuta,
 • Pripazite ako se pojavi oteklina na licu ili oko očiju, to je znak da odmah krenete liječniku.

Dojenje: nadohrana izdojenim majčinim mlijekom >>

problemi u trudnoći

Žgaravica

Mnogi govore da je žgaravica povezana sa rastom bebine kose, kod mene je žgaravica bila učestala i užasno me mučila. Mali frajer se rodio sa puno kose, no ipak ne smatram da je to povezano s tim. Nažalost, kopd žgaravice si nisam mogla pomoći, što god sam pokušavala napraviti, ona jednostavno nije prestajala. Znala sam zaspati sjedeći, i tako bih spavala sve do jutra jer drugačije nisam mogla. Zapravo do žgaravice dolazi tek pred kraj trudnoće jer maternica svojim rastom podiže želudac i samim time usporava pražnjenje hrane iz njega.

Ovako si možda možete pomoći:

 • Jedite manje obroke više puta dnevno
 • Izbjegavajte masnu hranu
 • Kažu da kava izaziva žgaravicu, pa ju ili smanjite ili u potpunosti izbacite
 • E ovo je meni koliko toliko pomoglo. Nemojte jesti 2-3 sata prije spavanja

Bol u leđima

Mislim da ovdje nema pomoći, bolovi u leđima, nogama i cijelom tijelu zapravo ne prolaze. Kod mene su te tegobe prošle odmah nakon što sam rodila, prije toga mi je bilo teško spavati, nisam se mogla namjestiti, često sam se znala ukočiti. Postoje masaže za trudnice, ja ih nisam prakticirala i nisam pronašla nikoga tko to radi u Zagrebu. No, zamolite svog partnera da vam pomogne, i kupite si jastuk za dojenje. Nakon što sam kupila jastuk za dojenje, doslovno sam spavala kao beba. Bilo je dana kada me i dalje boljelo, no jastuk mi je puno pomogao. Također, pomagala mi je i joga za trudnice, no, zbog čuvanja trudnoće ju nisam smjela dugo prakticirati

Hemeroidi

Nisam se upoznala sa hemeroidima ni u prvoj, a ni sada u drugoj trudnoći. Čula sam da je to jako ružno, i drago mi je da to nisam iskusila.

Kašice za bebe 6+ >>

Poremećaji spavanja

U kasnoj trudnoći se san često remeti čestom potrebom za mokrenjem, uz to beba u trbuhu postaje aktivnija, mogu se događati i ružni snovi jer često brinete za bebu i strah vas je da se nešto ne dogodi. Tu vam također nema puno pomoći, no pokušajte:

 • Piti manje kofeina
 • Topla kupka prije spavanja ( no ako ste otvoreni onda ju izbjegavajte)
 • Vježbajte češće

 

U suradnji s Dr.Browns

ZADNJE OBJAVE

Želite li komentirati?

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.