Jedno od čestih pitanja koje u zadnje vrijeme dobivam je napredovanje trudnoće. Te kako se nosim sa svim problemima koje trudnoća često nosi sa sobom.

Prvo tromjesečje je vrlo naporno za žene, trudnice. Neke žene imaju sreću da nemaju nikakve mučnine, simptome i probleme sa mnogim stvarima koje su vezane za trudnoću. Kod mene je bilo malo drugačije, i rado ću podijeliti svoju priču s vama.

Za trudnoću sam saznala nakon što sam napravila prvi kućni test. Bila sam uvjerena da sam trudna. Točnije imala sam neki osjećaj jer smo se tome i nadali. Nakon tjedan dana sam otišla na ginekološki pregled i saznala sam da sam u 6 tjednu trudnoće te da maleno srce kuca. Mojoj sreći nije bilo kraja! Ne samo što sam saznala da sam trudna, već sam u isto vrijeme saznala da u meni stvarno živi jedno maleno biće.

Nastavila sam raditi i nisam imala nikakvih problema dva tjedna. No onda su se javile snažne mučnine koje su me mučile tokom cijelog dana. Prisilno sam morala prestati sa odlaskom na posao jer nisam bila u stanju za obavljanje rada koji se od mene tražio. Naravno – zdravlje moje bebe mi je bilo bitnije od svega.

Mučnine su trajale danima i bilo mi je užasno teško. Dane sam provodila u kući, odustala sam od pisanja bloga i od svih obaveza koje sam imala jer su mučnine bile toliko jake da nisam mogla gledati u mobitel ili laptop.

Nakon svakog jela bih trčala u toalet povračati, naglo sam počela gubiti kilograme i danima sam bila gladna. U početku sam morala piti mliječnu kulturu jer me ginekolog tako savjetovao. Ali počeli su mi smetati svi mliječni proizvodi pa sam ih u potpunosti prestala konzumirati.

Nakon par dana sam primjetila da su mi počeli smetati i slatki proizvodi, pa sam u potpunosti sve slastice i slatkiše izbacila iz prehrane. Zatim mi je počela smetati začinjena, masna, i hrana intezivnijeg mirisa. Te sam večinu namirnica prestala konzumirati, uključujući i neke voćke. Živjela sam tjednima na običnim pecivima i na običnoj vodi.

trudnoća

Na mom tijelu se nisu vidjele promjene jer je još bilo rano, no promjene koje sam ja sama osjetila su bile itekako velike. Ovo mi nije prva trudnoća, imam jednu prekrasnu djevojčicu i kada sam bila trudna s njom vrlo kasno sam saznala za trudnoću. Nisam imala simptome, niti promjene na tijelu, menstrualni ciklus mi je bio kao i inače i zaista niti jedna sitnica nije upućivala na trudnoću.

Dakle, za trudnoću sam saznala u 16 tjednu, i beba se tada jako lijepo razvijala iako se tijelo nije niti malo mijenjalo. Trudnoća je bila i više nego uredna, Nika se rodila na termin i bila je jako zdrava i prekrasna djevojčica, naravno i sada je vrlo zdrava i prekrasna.

Svaka trudnica i svaka trudnoća je posebna na svoj način i ne mora nužno biti jednaka kao ona prethodna.

Mnoge žene su imale u prvoj trudnoći mučnine, i gubile su kilograme, mučile su se. No kada je došla druga trudnoća, te iste žene nisu imale nikakve mučnine. O čemu to ovisi i zašto je svaka trudnoća drugačija, to nitko ne može znati

Dakle, mučnine mi nažalost traju još uvijek, ali mogu reći da su mi sada dosta rijeđe nego na samom početku. Već ih nekako sa lakoćom i prolazim jer sam se navikla. Sada sam u 15 tjednu trudnoće i drago mi je što sve lijepo napreduje, beba raste i ja sam jako zadovoljna.

Sve ono teško što sam na početku prošla se zapravo i isplati, zaboravimo na to čim čujemo da beba lijepo napreduje i da je trudnoća i više nego uredna. Drago mi je da nemam nikakvih poteškoća i nadam se da će tako i ostati.

Buduće trudnice, nemojte moje riječi shvatiti loše i nemojte misliti da je i sama trudnoća vrlo teška i naporna. Naravno da ima teških trenutaka, ali svaki taj trenutak se isplati, i vi ćete to i znati. Voljela bih vam govoriti kako mi je bajno u trudnoći i kako je drugo stanje nešto nevjerojatno i predivno.

Dakako, drugo stanje i jest predivno! No, ja bih vas mojim riječima htjela pripremiti i na one malo teže situacije, koje su ponekad neizbježne. Svim ženama bih poželjela da imaju savršenu trudnoću. Trudnoću bez mučnina, bolova, promjena raspoloženja i sl. no, priroda je ponekad jača od nas, i nikada ne možemo znati što nas uistinu čeka.

Shvatite ovo kao moju “ispovijest”, i moje riječi uzmite u obzir jer vam dosta toga mnogi neće reći.

U prvoj trudnoći nisma dobivala puno savjeta, sve što su mi drugi govorili je bilo savršeno. Nitko nije spominjao mučnine, bolove, strije, velike hormonalne promjene na tijelu i u ponašanju.

Nitko nije govorio kako će doći trenutak kada ću spavati loše, kako ništa neću moći odjenuti i kako ću se osjećati kao jedan ogroman balon. Neću ni spominjati promjene raspoloženja, plakanje, smijanje i živćanost.

Nitko mi nije rekao kako će me boljeti grudi, kako ću imati problema sa probavom, i kako porod nije nešto što se samo obavi. Porod može trajati i duže od par sati, vrlo je bolan i zaista treba puno snage za njega.

trudnoća

Da su mi tada to govorili, meni bi sve bilo puno lakše. No, ja sam živjela u uvjerenjima da je trudnoća drugo stanje u kojem žena blista, uživa i sve je savšreno. Ne, to nije tako, i nemojte misliti da je savršeno. Vrlo je teško, ali mi žene to možemo izdržati!

Moramo biti spremne, skupiti svu snagu i što više odmarati u cijeloj trudnoći jer nam je odmor i više nego potreban. Javite mi se putem komentara ili privatne poruke i pišite mi svoja iskustva koja bih rado podijelila sa drugima. Bilo bi mi doista jako drago da se malo povežemo i budemo si međusobna podrška.

Držite se i uživajte u trudnoći, i upamtite – odmarajte se, puuuno!

Sljedeći put ću vam pisati o napretku trudnoće i što se novo kod mene događa. Također bih mogla ubaciti i temu o tome kako pripremiti dijete na dolazak nove bebe. Svakako vam planiram napisati i recepte za prirodne voćne sokove koji su mene spasili od mučnina.

 

 

“Foto:Pixabay”