Tački (tačci, tačkrle, taške) me vračaju u djetinjstvo. Sjećam se kako mi je majka morala stalno pripremati tačke, i ne samo meni, cijeloj obitelji. Odrasla sam uz dva brata i sestru, tako da je moja majka morala praviti jako puno tački.

Obožavam ovo jelo, mogla bih ga stalno jesti. I onaj tko ga nije probao, stvarno ne zna što propušta. Znam da je moderniji naziv za njih – ravioli, ali kod mene će uvijek biti tačke. Kao što vidite, kod mene ih priprema moja djevojčica, uz moju pomoć naravno.

tačke

Ona voli mijesiti tijesto, voli raditi njokice, flutice, pizzu i tačke. Podijelit ću s vama recept moje majke, koristim ga uvijek i nikada ne pogriješim s njim.

Sretno u pripremi, a ako još niste probali tačke i ne znate što je to, pa.. što čekate?

tačke

RECEPT

SASTOJCI:
Za tijesto:
250 g Pšeničnog glatkog brašna, Podravka
1 jaje
50 g maslaca
sol
Za nadjev:
250 g Pekmeza od šljiva, Podravka
100 g maslaca
40 g krušnih mrvica
Za posipavanje:
šećer

 

PRIPREMA:

  • Stavite jedno jaje u posudu, dodajte sol i sve to dobro ismješajte sa pjenjačom. Zatim dodajte brašno, dodajte vodu i ulje. Tijesto prvo dobro promješajte sa kuhaćom, zatim da prebacite na podlogu na koju ste posipali brašno. I tijesto dobro promijesite i krenite ga valjati.
  • Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj dasci na debljinu 3 do 4 mm.
  • Izrežite ga na krugove promjera 5 cm ili na kvadrate, ja koristim čašu i pravim krugove.
  • Na svaki kružić stavite po žličicu pekmeza od šljiva, preklopite tijesto i dobro stisnite rubove. Možete ih raditi u modlicama za tačke, ili jednostavno sa vilicom na starinski način. Ja osobno uvijek koristim vilicu jer ih tako brže napravim, a i ne otvaraju se pri kuhanju.
  • Stavite kuhati vodu, dobro ju posolite. Kada voda krene ključati, dodajte tačke da se kuhaju. Kuhanje traje 20-tak minuta. Morate ih kušati nakon 20 minuta da vidite jesu li gotove. Tijesto mora biti kuhano, ali ne i prekuhano, zato vam savjetujem da ga probate.
  • Nakon što su gotove uzmite posudu, u nju stavite maslac da se zagrije. Kada je maslac dovoljno topao, dodajte mrvice i zapecite ih. Kada su mrvice zapečene prelijte ih preko tački. Nemojte ih miješati, nego stavite poklopac na posudu i cijelu posudu protreskajte, da se mrvice rasporede po cijelim tačkama.

tačke

Kako pola tački priprema moja curica, budu malo deblje i budu nepravilnije, ali budu najjukusnije !! 🙂

tačke

POSLUŽIVANJE:

Tačke s pekmezom prelijte mrvicama koje ste popekli na maslacu i pospite šećerom. Ili čak rastopite malo pekmeza u mikrovalnoj, ili na vatri, pa prelijte tačke s njim i pospite šećerom.

SAVJET:

Uz jastučiće možete poslužiti vrhnje ili jogurt.

Također, postoji i kratki video recept gdje ona priprema ovo jelo: