Savijača ili štrudla (njem. Strudel) je kolač od vučenog ili lisnatog tijesta s nadjevima od svježeg voća, konzerviranog voća, povrća (npr. krumpira, blitve, špinata), sira i vrhnja. Kao nadjev koriste se još grožđice, orasi i mak. Savijače se pripremaju kao slatko ili slano jelo. Pripremljeno vučeno tijesto se razvuče, doda malo masnoće i zaslađeni ili posoljeni nadjev. Savijača se savije, ispeče, a ispečena slatka savijača može se posuti šećerom u prahu.

Poznate su savijače od jabuka, višanja, sira (slana ili slatka), šljiva, buče (bučnica), te slane savijače od špinata, od krumpira .

savijaca

SASTOJCI:
1 paket tijesta za savijače ili ih napravite sami (8 kora )
ZA NADJEV:
3 pudinga od vanilije
3 jaja
4 žlice smeđeg šećera
60 dag šumskog voća (jagode, maline, kupine, ribiz)
10 dag krušnih mrvica
maslac, šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA:

 • Prvo morate pomješati puding, jaja, šećer i voće za nadjev.
 • Puding skuhajte, u njega dodajte jaje šećer i voće. Ili voće dodajte naknadno na smjesu od pudinga kada budete punili savijaču.
  Pripremite po dvije kore za savijače premazane rastopljenim maslacem.
 • Rasporedite 1/4 nadjeva po polovici kora, pospite s malo mrvica, savijte i slažite u maslacem premazan lim za pečenje.
  Količina je dostatna za 4 cijele savijače.
 • Pecite u pećnici zagrijanoj na 180ºC oko 25 – 30 minuta.

savijacaa

Razlika između pita, savijača, štrudli i gibanica je u načinu preipreme tijesta, te samom pečenju. Tijesto može biti sviježe ili se reže u ploče (kore) te lagano prosuši pa se zarola i može se čuvati u hladnjaku par dana, a moguće ga je smrznuti na dulji rok.

 • Pita je kolač od vučenog, sviježeg, bezkvasnog tijesta koje se puni različitim nadjevima. Pite se motaju se u tanku rolu te se vijugavo ili u koncentričnim krugovima polaže u posudu za pečenje.
 • Savijača
  Savijača se radi od istog tijesta kao i pita, samo se tijesto za savijaču najprije reže u ploće, te se samo malo prosuši (nesmije biti hrskavo ili presuho). Tijesto za savijaču se prije uporabe malo pošprica vodom, te se na jednu ploću tijesta posloži nadjev, te se sve zarola i stavi u posudu za pečenje. Rola sa nadjevom je deblja nego rola kod pite.
 • Štrudla
  Štrudla se također radi od istog tijesta i na isti način kao savijača, razlika je u tome da se kod štrudle iz zarolane role sa nadjevom režu komadi koji se onda svaki posebno stavlja u posudu za pečenje.
  Ovdje valja napomenuti da postoji i mogučnost da se tako narezani komadi štrudle mogu i kuhati i peći, to je slučaj sa štrudlom (štrukli) od sira.
 • Gibanica
  Gibanica je kolač za kojeg se uzmu svježe kore vučenog tijesta (onog kojeg koristite za savijaće), pa se u nauljenu ili još bolje namaščenu posudu, protvan, prvo stavi jedan sloj tijesta i to tako da prekrije i stranice sve do gornjeg ruba.
  Tijesto poškropite sa mineralnom vodom i poškropite sa malo ulja ili otopljene masti. Na to se stavi drugi sloj te se ponovi postupak sa vodom i masnoćom. Na treći sloj se stavi fila. Fila se prekrije sa dva “poškropljena” lista tijesta i ponovno se premaže filom. Ovo naslojavanje se ponavlja 3 – 4 puta ovisno o dubini protvana. Završna kora se prelije mješavinom vrhnja, mlijeka, jaja i soli.
  Druga varijanta gibanice je da se na doljnja tri sloja tijesta izlije fila u koju se umoče “zgužvane” kore vučenog tijesta. Zato neki to nazivaju i – gužvara.
  Nakon šta se sva fila sa zgužvanim tijestom stavila u protvan pokrije se sa 2-3 lista vučenog tijesta i zalije sa mješavinom vrhnja, mlijeka, jaja i soli.
  I prva i druga varijanta se peku u zagrijanoj pećnici dog odozgora nije posmeđila.
  Izvrsno je ako se umjesto ulja (treba ga izbjegavati!) ili masti upotrijebi putar i to posebno paše domaći putar!
Izvor teksta

STRUDEL WITH VANILLA AND BERRIES

INGREDIENTS:
1 package of strudel dough, or make them yourself
(8 bark)
For the filling:
3 vanilla pudding
3 eggs
4 tablespoons brown sugar
60 g of wild berries (strawberries, raspberries, blackberries, currants)
10 ounces breadcrumbs
butter, powdered sugar for sprinkling

PREPARATION:

 • First you mix the pudding, eggs, sugar and fruit for the filling.
  Prepare two crust pastry coated with melted butter.
 • Spread 1/4 of stuffing on half of the crust, sprinkle with a little crumb, fold and stack in a buttered baking sheet.
  The amount is sufficient for the entire 4 strudels.
  Bake in preheated oven at 180 degrees about 25 – 30 minutes.