Sve je krenulo onda kada sam počela učiti Španjolski jezik. Jedan dan moj brat i ja smo odlučili da bi bila dobra ideja da krenemo na španjolski. Oboje volimo jezike i smatramo da bi nam dobro došlo da znamo i njega.

Dakako, prije nego što smo krenuli, smatrala sam da mi španjolski jezik neće biti težak s obzirom da sam se nagledala sapunica i već sam ponešto i znala, kao i svi vi, jel? No, nije to tako jednostavno, kada smo došli znala sam već dosta toga, ali kada smo se malo udubili u poznavanje jezika, i kada sam otkrila što sve zapravo ne znam, nije mi bilo svejedno.

Jezik kao jezik, niti jedan nije lagan za naučiti. Moram priznati da mi je to lijepo iskustvo i unatoč svemu, nisam odustala i zanimljivo mi je učiti ga. Isto tako smo počeli proučavati španjolsku kuhinju, i zanimalo me kakva su njihova jela.

Quesadille sam već probala, no nisam ih nikada sama pripremala, pa je i ovo bio izazov za mene. I quesadilla je zapravo meksičko jelo, ali stvarno nebitno, bitno je da ju kušate i sami pripremite, biti će i paelle i sličnih španjolskih slastica, naravno ako mi uspiju i ako mi se bude dalo pripremati ih.

Quesadilla

QUESADILLA: Najčešće kukuruzna ili pšenična tortilja punjena sirom te “začinjena” ostalim sastojcima. Izvorno je sir bio glavni sastojak, no danas se naziv najviše odnosi na način spremanja tortilje. Quesadilla se prži zajedno sa nadjevom.

Shvatila sam da mi se španjolci sviđaju i da bih se jako lijepo uklopila u njihov način življenja. Oni svi rade, imaju svoje poslove, no postoji jedna velika razlika. Oni imaju “siestu”, i pretežno imaju svaki dan pauze za siestu u trajanju od dva do tri sata. Odlaze sa posla oko 12 popodne, odmaraju se par sati i tek onda se vraćaju na posao.

Quesadilla Oni su opušteni, stalno jedu i uživaju u hrani. Vjerujem čak da ne znaju ni što je to živciranje jer što ih više “upoznajem”, to mi se sve više sviđaju i svakako mislim da moram uskoro do Španjolske.

Zanimljivosti:

Quesadilla: 

Jelo koje se priprema u kombinaciji s tortiljama, a to je quesadilla. Neki je rade i od običnog brašna no Meksikanci smatraju da se prava quesadilla pravi od onog kukuruznog. Nemojte se čuditi tolikoj uporabi kukuruznog brašna u meksičkoj hrani – kukuruz je, naime, namirnica koja svoje podrijetlo vuče upravo iz Meksika. No vratimo se još malo quesadilli.

Tortiju treba saviti i onda prerezati u oblik trokuta, a puniti je možete raznim sastojcima. Međutim, dva morate svakako upotrijebiti – sir i avokado. Od mesa možete koristiti koje god želite, a mora biti narezano na komadiće, a kod povrća nema ograničenja. Od umaka nije uobičajeno koristiti onaj s kiselim vrhnjem već se učestalije koriste oni od rajčica.

Također je poželjno dodatno iz zapeći u dubokom ulju kao i chimichangu, ali to nije obvezno. No nikada ih nemojte stavljati u pećnicu, kao enchilade. 

I, jeste li već ogladnili? ¡Buen provecho!

QUESADILLA – RECEPT 

5 from 1 reviews
Quesadilla
 
Vrijeme pripreme
Vrijeme kuhanja
Sveukupno vrijeme
 
Najčešće kukuruzna ili pšenična tortilja punjena sirom te “začinjena” ostalim sastojcima. Izvorno je sir bio glavni sastojak, no danas se naziv najviše odnosi na način spremanja tortilje. Quesadilla se prži zajedno sa nadjevom.
Autor:
Vrsta recepta: Doručak
Sastojci
  • Domaće ili kupljene tortilje
  • Sir (Gauda ili sl.)
  • 2 jaja
  • 1 vrhnje
Priprema
  1. Dakle, ove quesadille su idealne za doručak, nakon što ih doručkujete, vaše tijelo je puno energije i nakon njih možete lako krenuti u novi dan. Priprema ide ovako. U posudicu stavite dva jaja, dobro ih izmutite, i dodajte u njih začine po željama, zatim dodajte naribanog sira, stavite koliko volite.
  2. Zatim, uzmite jednu tavu, dobro ju zagrijte, stavite 2-3 kapi ulja na nju, uzmite ubrus i ulje dobro razmažite. Kada je tava dovoljno zagrijana, u nju stavite smjesu od jaja, raspodjelite ju po cijeloj tavi i čekajte da zapeče. Na gornji dio jaja, stavite jednu tortilju, zatim uzmite tanjur, prislonite ga na tavu i tavu okrenite, tako da vam tortilja ostane na tanjuru. zatim tortilju opet vratite na tavu, tako da vam tortilja bude na dnu, a jaja pri vrhu.
  3. Na jaja stavite naribanog sira, količina ovisi o vama. Nakon toga, uzmite drugu tortilju i stavite ju gore. Tortilju okrenite još jednom, također pomoću tanjura, ostavite da se još kratko popeče i prebacite ju na dasku za rezanje. Sada kada ste dobili Quesadillu, režite ju kao “pizzu” i poslužite uz kiselo vrhnje. Dobar tek!