Veseli keksić u obliku čovječuljka, borića i slično nezaobilazan je dio blagdanskog stola. Iako priča o ovoj slastici nema nikakve veze s Božićem, njegovo tijesto, čiji su sastavni dio ‘zimski začini’ poput cimeta, muškatnog oraščića i đumbira, izvrsno odgovara svakom toplom napitku u kojem uživamo ovih dana. Osim što služi kao ukras, Gingerbread cookie idealan je poklon za prijatelje ili obitelj. Naša draga Nikolina Lisko je pripremila svoje divne Gingerbread keksiće i odlučila ih je podijeliti s nama. Pogledajte divnu fotografiju njezinih kolačića i upamtite ovaj divni recept jer vjerujte mi, zatrebat će vam.

“Kekse poklonite dragim osobama za Božić ili njima ukrasite blagdanski stol. U slast!”

Pospremite ih u limenu kutiju.


Zanimljivosti:

Priča o Gingerbread man-u

Veseli keksić u obliku čovječuljka nezaobilazan je dio blagdanskog stola. Iako priča o ovoj slastici nema nikakve veze s Božićem, njegovo tijesto, čiji su sastavni dio ‘zimski začini’ poput cimeta, muškatnog oraščića i đumbira, izvrsno odgovara svakom toplom napitku u kojem uživamo ovih dana. Osim što služi kao ukras, Gingerbread man idealan je poklon za prijatelje ili obitelj.

Priča o Gingerbread man-u kakvog danas poznajemo, prvi puta je objavljena 1875. u američkom dječjem magazinu ‘St. Nicholas’. Nedugo nakon, ista je postala svjetski klasik, a ide otprilike ovako:

Jednom davno u malenoj su kolibi živjeli starica i starac. Starica je jednoga dana odlučila napraviti kolač od đumbira, te ga je izradila u ljudskom obliku – umjesto očiju stavila je ribizl, a trešnje kao dugmad – pa ga stavila peći u pećnicu. Starica i starac bili su vrlo gladni pa su jedva čekali da ga pojedu. Čim je bio gotov starica je otvorila vrata pećnice, a čovjekoliki keks u tili je čas s protvana otrčao kroz otvoreni prozor vičući : ‘Nemojte me pojesti!’. Starica i starac potrčali su za njim, no Gingerbread man bio je prebrz. I dok su mu vikali da stane, on je samo pjevušio: ‘Trčite, trčite što brže možete. Nikada me nećete uhvatiti jer ja sam Gingerbread man.’ Kako se za njim širio opojan miris, osim starice i starca, za njim je kroz selo počela trčati svinja, pa krava, a uskoro se povorci pridružio i konj. Svi su ga htjeli pojesti, no nitko ga nije mogao uhvatiti.

Gingerbread man smijao se i smijao te govorio svima kako ga nikada neće uhvatiti…Sve dok ga put nije doveo do rijeke. I dok je razmišljao kako će prijeći rijeku prije nego ga gladna horda sustigne, iza stabla se pojavi lisica i ponudi mu pomoć uz obećanje da ga neće pojesti. Gingerbread man se popeo na njezina leđa dok je plivala preko rijeke. Netom prije druge obale lisica kaže kako se umorila jer joj je pretežak, te ga zamolila da se premjesti na njezinu njušku, a Gingerbread man je posluša. Tek što su stigli na kopno, lisica ga njuškom baci u zrak, otvori usta te ga skonča.

gingerbread-man12.jpg

Gošćenje hranom u obliku ljudi ili životinja seže daleko u prošlost, u vrijeme antičkih obreda u kojima se koristila umjesto pravih žrtvi. U skorije su pak vrijeme u engleskim selima, za večeri Svih svetih, usidjelice jele ove aromatične kekse u obliku muškaraca, koje su nazivali ‘muževima od đumbira’, ne bi li uskoro našle onog pravog.

U Mađarskoj i bivšoj Jugoslaviji ukrašene lutkice od tijesta s cimetom i đumbirom poklanjale su se kao znakovi ljubavi, ispisane romantičnim porukama i u njima utisnutim ogledalom, koje je simboliziralo pogled jednog u drugo koji će trajati cijelu vječnost.

No čini se kako su se keksi različitih oblika u Americi radili i puno prije priče o Gingerbread man-u. U prvoj američkoj kuharici ‘American Cookery’ iz 1796. Amelia Simmons preporučila je kućanicama ‘da oblikuju tijesto po želji’ pa su prema tome obrtnici počeli izrađivati limene kalupe raznih oblika.

No, ni najjednostavniji oblik, kao što je ovaj čovjekoliki, nije potpun bez slatkih dodataka. Najveća zabava je u njegovu odijevanju šećernom pastom i šarenim bombončićima, a ako ga poželite posvetiti voljenoj osobi ne ustručavajte se ukrasiti ga najromantičnijom ljubavnom porukom.

Priča by SHE.HR