Dojenje je najprirodniji, najekonomičniji , najhranjiviji i najbolji način hranjenja vašeg malenog, novog člana obitelji.

dojenje

Vaše tijelo stvara imunološka i zaštitna tijela koja se luče u mlijeko i samim time brane vašu bebu od virusa, bakterija i raznih infekcija. Dojenje dakle, čuva vaše dijete! Dojenje također pozitivno utječe na dojilju, umanjuje stres, i rizik od razvoja postporođajne depresije koja je nažalost sve češća.

Također, mlijeko je uvijek idealne temperature za vašu bebu, uvijek je dostupno.. i potpuno besplatno!! Mislim da su to već sasvim dovoljni razlozi?

No, dojenje uz sebe nosi i niz poteškoća, na koje vas možda mnogi ranije nisu upozorili.

Što sve trebate ponijeti u rodilište?

Poteškoće kao što su:

 • Bolne bradavice
 • Oticanje dojki
 • Mastitis
 • Uvučene ili plosnate bradavice
 • Infekcije dojke

Kao višegodišnja dojilja vam savjetujem da se pripremite za dojenje na način da se prvo informirate. U današnje vrijeme postoje grupe za potporu dojenja, možda se nećete uvijek slagati sa svim “pravilima”, ali mislim da je vrlo bitno da imate podršku jer će vam to puno značiti, pogotovo u prvim danima.

Bitno je da ne gubite volju i da budete uporni jer ne postoji slabo, loše niti vodenasto mlijeko. Postoji ono što sami odlučite proizvoditi jer tijelo se mora učiti, a vi ste tu da ga naučite. Vi kontrolirate svoje tijelo!

Danas ću pisati o nadohrani izdojenim majčinim mlijekom. Smatram da je to vrlo važna tema za sve majke i one koje će to tek postati. Postoji mnogo razloga zbog kojih majka odluči izdajati svoje mlijeko, a to su:

 • Oštećene bradavice/bolno dojenje
 • Zastoj mlijeka ili upale dojke (mastitis)
 • Prijevremeno rođeno dijete ili ono niske porođajne mase jer nema snage sa sisanje. 
 • Odvojenost majke od djeteta
 • Ili u mom slučaju da se potakne i održi proizvodnja mlijeka.

IZDAJANJE

Nedugo nakon rođenja mog B, u samoj rađaonici dok smo muž i ja imali sat vremena da se upoznamo sa našim mališanom. Prije vaganja sam ga odmah odlučila podojiti, da se oboje utješimo, da ga nagradim i pokažem mu da je došao na sigurno mjesto. Da mu pokažem da sam uz njega i da se ničega ne treba bojati.

Porod je sjajno prošao, on je bio velika čupava beba i jako brzo smo se “skompali”. Dojenje je jako lijepo krenulo, nisam imala nikakvih problema i on se super snašao.

No, kako dojenje nije jednostavno, odmah nakon prvog dana sam dobila upalu. Njega sam često stavljala na dojku jer sam se držala “tehnike” da dijete hranim na zahtjev, ili sam koristila ručnu izdajalicu čisto da si malo olakšam. Nakon što smo izašli iz bolnice, upala je uz stalno izdajanje trajala još par dana, točnije dva tjedna.

Biti mama i pisati blog >>

Izdajanje se naravno preporučuje svaka 2 do 3 sata i bitno je ubaciti barem jedno noćno izdajanje.

B je dobivao mjesečno po 1,3-1,5 kg, što je za bebu predivan mjesečni prirast. No, problem se pojavio sa njegovih punih 4 mjeseca. Nakon pregleda pedijatra i nakon vaganja, pedijatrica je zaključila da je dobio jako malo na težini. Točnije, u mjesec dana je dobio samo 190 g.

Dakako, dobila sam preporuku da ubacim prijelaznu mliječnu hranu ili da ubacim kašice/žitarice, no odbila sam takvu mogućnost. Odlučila sam da ću popraviti proizvodnju mlijeka i da ću ga nastaviti dojiti, smatrala sam to najispravnijim postupkom.

Dojenje je posebna povezanost između majke i bebe.

Miracool sprej i gel za “mame koje padaju s nogu”.

U posljednjih mjesec dana se izdajam sa električnom izdajalicom koju sam posudila od jedne divne osobe, jer sam sa ručnom nažalost imala problema i nisam mogla izdojiti niti jednu kap.

Nakon što se B rodio, imao je hematom na glavi, i odbijao je biti na lijevoj strani. Naravno, to znači da je dojio samo na desnoj strani, i ponekad kada sam ga uspjela prevariti je dojio iz lijeve dojke.

No, kako se tu s vremenom stabilizirala ponuda-potražnja, i počelo se proizvoditi samo onoliko mlijeka koliko dijete može povući/pojesti, jedna dojka je postala znatno manja od druge. To je meni predstavljalo veliki problem jer sam htjela dojiti dijete na obje dojke, i to je bio još jedan dodatni razlog da pređem na izdajanje.

Naravno, nije to bilo isključivo izdajanje, on je imao svoje podoje u danu, držali smo se da ih ima 10-12, samo sam u međuvremenu “pumpala” malo više da prevarim svoje tijelo i dobijem veću količinu, da povećam laktaciju. Dakako, mlijeko bih pohranila u hladnjak, ili bih ga ugrijala i dala bebi za sljedeće hranjenje.

S ponosom mogu reći da sam nakon mjesec dana uspjela vratiti mlijeko u drugu dojku. Također, proizvodnja mlijeka se povećala i sada uspijem napuniti punu bočicu od jednog izdajanja.

Trudnoća – prvo tromjesečje >>

dojenje

Kako posebno pazim da je mom B sve kvalitetno i dobro, tako sam se odlučila koristiti dr. Browns bočice da ne bude velikih problema sa prelaskom sa bočice na dojku. Za sada super funkcioniramo, a dr. Browns bočice su nam puno pomogle.

Zašto sam izabrala baš te bočice?

 • Dr. Brown’s Options je prva bočica na tržištu koja nudi mogućnost korištenja ventilacijskog sustava po potrebi što je stvarno sjajno.
 • Novi sustav prozračivanja je osmišljen kako bi rastao s djetetom (veliki +)
 • Pomaže kod smanjenja problema uzrokovanih hranjenjem, smanjuje kolike I grčeve, te pomaže u očuvanju vitamina.

Mislim, ipak za svoje bebe želimo isključivo najbolje proizvode, zar ne?

Upamtite da za vašu bebu ne postoji bolja hrana od majčinog mlijeka, i potrebno je puno truda da bi se uspjelo. Znam da mnoge žene nemaju puno izbora, mnoge nisu nikada osjetile kako je to dojiti dijete. Mnoge žene nemaju tu mogućnost zbog raznih komplikacija nakon poroda, i doista mi je žao zbog toga.

Zato svim dojiljama poručujem da cijene svaku kap tog čarobnog napitka jer naše tijelo je posebno, stvoreno da bude hrana našim najmilijima. Nije li to prekrasno?

 

U suradnji s Dr. Browns, dr. Browns ambasador