Juha je oduvijek bila sinonim za hranu koja nas krijepi, tješi, liječi i nerijetko nas podsjeća na domaću atmosferu i vrijeme koje provodimo u krugu obitelji. Idealna je za hladne jesenske i zimske dane, te ju često pripremamo da bi se ugrijali i tokom prehlade, da bismo ozdravili.

Postoje mnoge juhe, no meni je oduvijek najdraža juha od rajčice. Ona je kremasta, gusta, vrlo ukusna i podsjeća nas na djetinjstvo. Čak bih se usudila i reći da ne postoji osoba na svijetu koja ju nije kušala i uživala u njezinom čarobnom okusu.

juha od rajčice

Tajni sastojak ovog recepta je domaći sok od rajčice, i tradicionalna receptura moje majke. Naime, u mojoj rodnoj Slavoniji se vrlo rijetko koristila pasterizirana rajčica iz konzerve ili tetrapaka, juha se uvijek pripremala na domaći način. Iako sada više ne živim u Slavoniji, tradicija je ipak ostala ista i priprema juhe je uvijek na isti način.

juha od rajčice

Velika je razlika u okusima kada se juha priprema sa domaćim sokom i kada u nju stavljate sok iz tetrapaka. Ova domaća juha liječi, i samo jednom žlicom se to i osjeti.

juha od rajčice

>> Više možete pročitati na gastro.hr <<

5 from 1 reviews
Čarolija u tanjuru - domaća juha od rajčice
 
Vrijeme pripreme
Vrijeme kuhanja
Sveukupno vrijeme
 
Idealna je za hladne jesenske i zimske dane, te ju često pripremamo da bi se ugrijali i tijekom prehlade, da bismo ozdravili.
Autor:
Vrsta recepta: Glavno jelo
Sastojci
 • 400 ml domaćeg soka od rajčice
 • 1 litra vode
 • 1 žlica grubo izrezanog lišća od peršina i celera
 • 2 žlice ulja
 • 2 žlice brašna
 • 1 žlica soli
 • 2 žlice šećera
Priprema
 1. U jednu posudu stavite ulje i brašno te napravite laganu zapršku.
 2. U zapršku istovremeno dodajete vodu i sok od rajčice, te sve lijepo promiješajte da se sjedini.
 3. Ako vam je juha malo gušća, slobodno dodajte još vode po potrebi.
 4. Zatim dodajte izrezano lišće od peršina i celera, žlicu soli i dvije žlice šećera.
 5. Juhu kuhajte 15tak minuta, gotova je kada zakuha.
Notes
Poslužite ju toplu i uz nju možete napraviti pečene kockice od kruha. Njih pripremate tako da izrezane kockice kruha prepečete na tavi na zagrijanom ulju i dodate malo sjeckanog peršina.