Kutak za mame

Dohrana – kako i s čime početi?

Dohrana znači prelazak na krutu hranu, neizmjenično uz majčinu hranu ili formulu.

U prvim mjesecima bebinog života majčino ili adaptirano mlijeko zadovoljava bebine potrebe jer sadrži optimalnu kombinaciju hranjivih sastojaka, zaštitnih antitijela, vitamina i minerala. Majčino mlijeko je prirodna hrana jer sadrži enzime koji olakšavaju probavu i štiti bebu od raznih infekcija jer sadrži zaštitna antitijela.

Kada je beba spremna na dohranu?

Preporuka je da se sa dohranom krene tek od 6. mjeseca.

Dakako, dječji razvoj je individualan i s dohranom uz savjet liječnika možete krenuti i ranije ako vaša beba ne dobiva dovoljno na težini ili postoje zdravstvene tegobe koja to “traže”. Dječji organizam mora biti dovoljno razvijen da bi dijete moglo probaviti ili prihvatiti drugu hranu. Normalno je da beba u početku odbija krutu hranu, to je pokazatelj da dijete možda još uvijek nije spremno. No, vi najbolje poznajete svoje dijete i najbolje ćete ocijeniti kada je pravi trenutak. Nemojte forsirati dijete ako nije spremno.

Dojenje: nadohrana izdojenim majčinim mlijekom>>

 

Početak dohrane

Namirnice morate uvoditi pojedinačno i uvijek morate pričekati barem 3 dana prije uvođenja nove namirnice da stignete uočiti znakove moguće alergijske reakcije. To se odnosi na sve namirnice (žitarice, povrće, voće i sl.) Nakon tri dana isprobavanja prelazite na novu namirnicu, i ako ste npr. isprobali krušku i jabuku, sljedeći put možete napraviti kombinaciju te dvije namirnice. Dakako, uvijek postoji pitanje “s čime je najbolje krenuti?”, pa ću vam ovim tekstom to malo olakšati.

Možete krenuti s voćem, povrćem ili žitaricama, izbor je zaista na vama.

Žitarice

U bebinu prehranu preporučuje se ubaciti žitarice koje ne sadrže gluten. Žitarice je prije pripreme potrebno probrati, isprati u vodi i namakati u vodi preko noći ili par sati prije upotrebe. Žitarice moraju biti dobro kuhane, bilo bi poželjno da se kuhaju mrvicu duže jer su ipak za vaše mališane. Sve žitarice se mogu nabaviti u dm, muller i bio prodavaonicama.

Proso

Proso je žitarica koja je lako probavljiva i idealna je u ranoj fazi dohrane (6-8 mjeseci). Proso se kuha u vodi u omjeru jedan prema tri. Ta zdrava žitarica je bogata vitaminima B skupine, kalcijem, fosforom, magnezijem i željezom. Ne sadrži gluten i mogu ju konzumirati osobe koje su alergične na pšenicu.

Amaranth

Može se uključiti u prehranu između 6. i 8. mjeseca. Amaranth je nježan, sočan, lagan i hranjiv. Ne sadrži gluten! Odličan je izvor proteina, sadrži duplo više iskoristivog kalcija od mlijeka i triput više vlakana od pšenice. Amarant se kuha u vodi u omjeru jedan prema tri.

Ostale žitarice možete pronaći na tablici.

Što sve trebate ponijeti u rodilište?>>

NAMIRNICE SU NAMJENJENE ZA DOB OD 6. DO 8 MJESECI

Oznake na tablici:

  • žuta oznaka označava namirnice od 6 mjeseci
  • zelena oznaka označava namirnice od 7. do 8. mjeseci

Naša prva kašica:

Kašice za bebe – prva tikvica

VOĆEPOVRĆEŽITARICEMESORIBAZAČINI
KruškaBatatProsoPiletinaBijela ribaCimet
JabukaTikvica/tikvaRižaPuretinaPlava riba
BreskvaBlitvaZobJanjetina
NektarinaŠpinatAmaranthJaretina
AvokadoBrokulaPalenta ŽUTO 6+
TrešnjaCvjetačaPirov i pšenični gris ZELENO 7+
MarelicaMahuneQuinoa
BananaKomoračJečam
ŠljivaLukRaž
MrkvaKuskus
KrumpirHeljda

Uvođenjem dohrane, vrlo je bitno i uvođenje tekućine. Beba od 6 mjeseci je spremna na tekućinu, a kada spominjem tekućinu pod tim mislim na vodu. Sok i čajevi se preporučuju tek nakon navršenih godinu dana. Za vodu je najbolje koristiti bočice “kljunašice”, odnosno Trening čaše. Meni osobno je najbolji izbor Dr. Browns trening čaša sa praktičnom drškom jer je super lagana, ima odličan poklopac i savršena mi je za početak dohrane.

Dohrana

Dr. Brown’s bočice za učiti piti

Dr. Brown’s bočice za učiti piti olakšavaju mališanima prijelaz sa standardnih bočica i pomažu u razvoju motorike potrebne za samostalno hranjenje.

 

U suradnji s Dr.Brown’s

 

ZADNJE OBJAVE

1 Comment

  1. […] Dohrana – kako i s čime početi?>> […]

Želite li komentirati?

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.