Svi znate kako izgledaju ćuftice, te famozne okruglice u umaku od rajčice. Svi ih vole i svi ih stalno žele jesti. To je valjda prvo jelo koje mi je iz prvog pokušaja ispalo točno onako kako treba biti, i od onda ga svaki put pravim “od oka”, odnosno – ne čitam recept.

Ćufte u umaku od rajčice

Vjerojatno sam ubacila neke svoje sastojke, i možda je umak drugačiji od vašeg, ali vjerujte mi, i moj način je jako dobar, ali i jako ukusan. Znate, često mi se znalo dogoditi da jelo upropastim i pri trećem pokušaju, ali uvijek nekako ne odustajem s nadom da će jednom uspjeti, ali eto.. neka jela mi baš i ne idu, i ja to priznam.

Ćufte u umaku od rajčice

Zaista nisam netko tko može znati apsolutno sve. Dok opet neka jela radim bolje od drugih i onda budem jako ponosna na sebe jer, Bože moj, u nečemu sam i uspjela. Ovaj receptić je jako jednostavan, i ako vam ne uspije iz prvog pokušaja, tu je uvijek drugi, možda čak i treći. 😉

 

ĆUFTE U UMAKU OD RAJČICE – RECEPT

SASTOJCI
ĆUFTE:
500 g mljevenog mesa
2 jaja
Krušne mrvice (ili krekeri)
Ulje
Luk
Riža
Vegeta, sol, biber, crvena paprika
UMAK
Domaći sok od rajčice, pola litre
Brašno
Ulje
Voda
Sol, vegeta, šećer
peršin, origano..

PRIPREMA:

  • Uzmite mljeveno meso, stavite u njega jedan luk, dodajte 2 jaja, ulje i krušne mrvice. Ako imate više vremena, uzmite obične krekere i sameljite ih i stavite umjesto krušnih mrvica. Krekeri su jako dobri jer od njih jelo bude manje masno(skupljaju masnoću), a i meni je to ukusnija varijanta.
  • Zatim dodajte 3-4 žlice riže, bilo koje, ja stavljam arborio jer samo nju i koristim. Stavite tavu na vatru (nemojte dodavati ulje), dok se tava grije, pravite kuglice.
  • Ako vam okruglice ne ispadaju baš najbolje, dodavajte krušne mrvice ili krekere sve dok ne dobijete finu smjesu koju možete oblikovati. Zatim na kratko prepecite okruglice i stavite ih sa strane.
  • U međuvremenu uzmite jednu veliku posudu, koju ste pripremili za kuhanje ćufti. Stavite u nju ulje, zatim na zagrijano ulje stavite 2 žlice brašna. Sve to dobro promiješajte i kada se smjesa lijepo ugrije, dodajte pola litre soka od rajčice i pola litre vode. Princip je takav da – koliko staviš soka od rajčice, toliko uvijek dodaj vode.
  • Ostavite umak da se kuha na laganoj vatri. Ja odmah u umak dodam šećera, i to jako puno šećera jer mi on daje savršen ukus jelu, otprilike 3-4 žlice, ponekad i više.
  •  Vegetu, i naravno peršina, možda malo origana, sve ovisi o tome kako sam raspoložena. 😀
  • No dobro, umak se kuha, ćuftice čekaju sa strane..
  •  Ubacite ih u umak i ostavite umak i ćuftice da se kuhaju sat vremena.
  • Kuhajte na srednjoj vatri, dodavajte vode po potrebi jer ne želite da vam se ćufte lijepe za dno.

POSLUŽIVANJE:

  • Kada su gotove, poslužite ih uz pire od krumpira.