Kad biste mogli da joj poklonite samo jednu stvar u životu, mogućnost da sebe vidi vašim očima bila bi dovoljna. Tortu smo krenule pripremati jučer jer je bio međunarodni dan djevojčica, pa smo moja djevojčica i ja htjele pripremiti nešto primjereno za taj dan.

No, kako se torta hladila preko noći, ujutro kada smo se probudile imale smo puno obaveza, i popodne smo odlučile raditi posebnu dekoraciju. Dekoraciju smo radile sa čokoladom, išle smo praviti “ogradicu” i ispisati “čokoladna” slova. Veselile smo se, nas dvije volimo naše male sretne trenutke. Moja djevojčica mi pomaže u kuhanju otkako je prohodala, i to ju posebno veseli.

No, ubrzo je stan bio cijeli od čokolade, ona je kao i svako drugo dijete htjela sve to sama raditi. Stol je bio prekriven čokoladom, cijela kuhinja, njezine rukice, lice, obrve, pa i kosa. Odjeća je poprimila čokoladne okuse, i sve je bilo ljepljivo.

Nekako smo nas dvije to i završile, jest da je sve bilo čokoladno, ali napokon smo stigle do kraja. Radile smo sve kroz šalu jer sam s vremenom i s godinama naučila da se ne živciram oko takvih gluposti.

Svjesna sam toga da ću svejedno pospremiti cijeli stan, i jedna mrljica manje-više mi ne smeta toliko.

Post sam trebala pisati ranije, ali smo se opet zadržale spremajući stan. Znate ono, ja spremam – ona vadi. 

Naučila sam da majčinstvo nije savršeno, i da nije lako. Svi koji govore da im je savršeno, vjerujte – ili lažu ili su u potpunosti ludi.

Moja Nika i ja smo prošle svakakve trenutke, zajedno smo se smijale i plakale. Bilo je trenutaka kada sam znala poludjeti, kada sam sjedila u potpunom neredu, i kada nisam znala odakle bih krenula.

No, opet bih kao majka to sve završila i zaboravila bih sve ono na što sam u tom trenutku pomislila.

Bila bih ljuta, tužna ali bih opet zaboravila.

Sav taj nered koji ponekad vidim pokraj sebe i ljepljive stolice, stolove, zidove.. Sve je to nešto što se zaboravlja, i ima vremena da se sredi. Bitan je onaj trenutak sreće, bitno je da nas dvije sa osmijehom i ljepljivim rukama pripremamo nešto s puno ljubavi.

Treba ponovo biti dijete.

Bitno je da plešemo, radujemo se i bitno je da zaboravljamo da ponekad može biti i teško. Mi smo odlučile tortom iznenaditi tatu, i naša misija je obavljena. Torta je isprobana i hladi se. Naša srca su sretna, i nas troje smo zadovoljni.

Drage majke, jučer je bio međunarodni dan djevojčica, i mi smo ga proslavile na naš način.

Zamolila bih vas da se zabavite i da ne težite savršenstvu. Ponekad je lijepo valjati se sa svojim djetetom po travi, biti prljav od glave do pete, ali radostan kao nikada prije.

Ponekad je u redu biti i dijete, ne zaboraviti da male stvari znaju najviše razveseliti. Radujte se malim stvarima, grlite se i volite se. A stan? – Ma, ima vremena.

 

Jednom, kad sam se u nebo dizao, na pola puta sve sam shvatio. Što ne bih drugačije brzinu stizao ? Zašto se ne bih unatrag vratio?

U sebi sam se nasmijao: da, napokon sam se oporavio. Nema tu vradžbina, o, bijeli svijete: Treba ponovo biti dijete. Podario sam nježnost svim stvarima.

Postao luđi od svih aprila. Bio sam jedini među mornarima kome su iz glave izrasla krila. Šta vrijedi da ne’ko snove plete?

Čime da plete i uplete ako ne postane ponovo dijete? Sad imam odgovor kako se stiže samome sebi malo bliže, unutra negdje gdje su nam kosti zlatne od ludosti i od mladosti.

Sad imam odgovor kako da ronim duboko u svoje bistro oko i da u duši nježno zazvonim i volim i vjerujem duboko.

Dublje od svijetlosti. Dublje od Svemira. Dublje od svojih tajni i nemira. Dublje od svoga najdubljeg sna. Dublje od svoga najdubljeg dna.

A ovaj cheesecake je kao i svaki drugi, iako je meni čak i najbolji. Pripremite, kušajte i javite utiske. Posebnost ove torte se krije u limunskom šećeru, daje posebnu kiselost koja savršeno ide uz torte od sira.

RECEPT

5 from 1 reviews
Ledeni cheesecake i kako ponovo biti dijete
 
Vrijeme pripreme
Vrijeme kuhanja
Sveukupno vrijeme
 
Savršeni ledeni cheesecake
Autor:
Vrsta recepta: Desert
Sastojci
 • 500 g vrhnja za šlag
 • 300 g svježeg krem sira
 • 200 g keksa s kakaom
 • 125 g maslaca
 • 100 g šećera u prahu
 • 1 vrećica limun šećera
 • 1 vanilin šećer
Priprema
 1. Kekse sameljite i pomiješajte ih s rastopljenim maslacem. Tu smjesu utisnite na dno okrugle posude 28 centimetara ili pravokutne posude dimenzija 20 x 30 centimetara. Iako sam ja sada koristila okrugli pleh od 24 cm.
 2. Dobro ohlađeno vrhnje istucite u šlag.
 3. Svježi krem sir mikserom pomiješajte sa šećerom u prahu, limun šećerom i vanilin šećerom ili ekstraktom vanilije kako biste dobili kremastu smjesu.
 4. Obje smjese promiješajte, čak možete dodati i svježe ili smrznuto voće u smjesu.
 5. Smjesu zatim rasporedite u posudu preko ranije pripremljene kore od mljevenih keksa.
 6. Cheesecake ne trebate peći, nego ga samo stavite u zamrzivać na minimalno ćetiri sata. Prije posluživanja neka odstoji na sobnoj temperaturi 10-15 minuta.